In Paramaribo vindt u een groot aantal historische en culturele bezienswaardigheden. Vooral de koloniale architectuur en unieke mix van culturen biedt bezoekers een authentieke ervaring. Dit zijn enkele niet te missen bezienswaardigheden in Paramaribo:
Historische binnenstad: De binnenstad van Paramaribo is Unesco Werelderfgoed. Hier ziet u indrukwekkende koloniale gebouwen als getuigenis van de verschillende culturen die in Suriname hebben gewoond.
Fort Zeelandia: Dit historische fort was ooit een verdedigingsbastion, maar nu een museum dat de turbulente geschiedenis van Suriname vertelt.
Palmentuin: Een vredige oase midden in de stad. Een perfecte plek om te ontspannen en de lokale flora te bewonderen.
Centrale markt: De grootste markt van Suriname, waar u de lokale cultuur van Paramaribo ervaart en in contact komt met de vriendelijke inwoners van Paramaribo. U vindt er een groot aantal lokale producten, van vers fruit en groenten tot handgemaakte ambachten.
Saint Peter en Paul-kathedraal: De grootste houten structuur in het Caraïbisch gebied en een prachtig voorbeeld van neogotische architectuur. De kathedraal is niet alleen een religieus centrum, maar ook een symbool van de culturele diversiteit in Suriname.
Paramaribo Zoo: Hoewel bescheiden in omvang biedt deze dierentuin u de kans om een aantal van de unieke dieren van het Amazone-regenwoud te zien.
Lees de uitgebreide reisgids voor Paramaribo met meer informatie over wat er allemaal te doen is in de hoofdstad van Suriname.
Reistips voor Paramaribo
Bent u van plan om Paramaribo te bezoeken? Met de onderstaande tips gaat u goed voorbereid op reis.
Belangrijke informatie voor uw reis naar Paramaribo
Na uw aankomst op Paramaribo bevindt u zich op Paramaribo Airport (PBM), de luchthaven ten zuiden van de stad. Paramaribo ligt aan de noordoostkust van Suriname, aan de oevers van de gelijknamige rivier de Suriname. Hier vindt u praktische informatie over uw reis naar Paramaribo.
Openbaar vervoer in Paramaribo: De meeste mensen en toeristen in Paramaribo verplaatsen zich met particuliere minibussen, kleine voertuigen zonder vaste dienstregeling die stoppen op uw verzoek. Daarnaast zijn er grotere bussen voor langere afstanden met vaste routes en tijdschema’s. In het openbaar vervoer betaalt u contant, direct aan de chauffeur. Taxi’s zijn duurder, maar comfortabeler en ideaal voor directe ritten. Kom wel altijd vooraf een prijs overeen. Het historische centrum kan verder uitstekend lopend of per fiets worden verkend.
Valuta in Paramaribo: In Paramaribo is de Surinaamse dollar (SRD) de officiële munteenheid. Het is aan te raden om voor uw vervoer altijd contant geld bij u te hebben. Ook accepteren niet alle winkels, restaurants en andere locaties creditcards.
Tijdsverschil Paramaribo: Paramaribo bevindt zich in de Surinaamse tijdzone (SRT), die 3 uur achterloopt op de Greenwich Mean Time (GMT-3). In de Nederlandse zomertijd is het in Paramaribo 5 uur vroeger dan in Nederland. In de Nederlandse wintertijd is het in Paramaribo 4 uur vroeger dan in Nederland.
Beste reistijd naar Paramaribo
Het weer in Paramaribo is tropisch, waardoor de temperaturen gedurende het hele jaar hoog zijn. Paramaribo kent twee belangrijke regenseizoenen: een korte van begin december tot begin februari en een lange van eind april tot half augustus. Tijdens deze periodes regent het vrij intens. De drogere maanden september en oktober zijn populair, omdat de omstandigheden voor het bezoeken van bezienswaardigheden en buitenactiviteiten ideaal zijn.
De beste reistijd naar Paramaribo zijn de maanden van eind augustus tot november, met relatief droog weer en aangename temperaturen. Wanneer u komt voor het carnaval is februari ook een uitstekende maand om de stad te bezoeken. In de droge periodes en tijdens grote festivals of evenementen is het drukker in Paramaribo.
Festivals en evenementen in Paramaribo:
Carnaval: Een van de uitbundigste evenementen in Paramaribo is het jaarlijkse carnaval in februari, met kleurrijke parades en feestelijke festiviteiten. Het carnaval trekt zowel lokale inwoners als internationale bezoekers.
Onafhankelijkheidsdag: Elk jaar op 25 november markeert deze dag de onafhankelijkheid van Suriname van Nederland in 1975. Door heel Paramaribo zijn er culturele evenementen, parades, muziek- en dansvoorstellingen, en vuurwerkshows.
Pagara Estafette: Een evenement op 31 december om het nieuwe jaar in te luiden. Het hoogtepunt is het aansteken van duizenden rotjes die in een lange rij in het centrum van Paramaribo zijn geplaatst. Naast het vuurwerk zijn er ook muziekoptredens en straatfeesten.
Boek uw vlucht naar Paramaribo met KLM
KLM biedt diverse zitopties om uw vlucht naar Paramaribo zo aangenaam mogelijk te maken. Standaard zakt u heerlijk weg in een ergonomisch ontworpen stoel met gevormde rugleuning en flexibele hoofdsteun. Of u nu de voorkeur geeft aan een stoel met extra beenruimte of gaat voor een Business Class-ervaring, er is altijd een optie die aan uw behoeften voldoet. Reizen met KLM betekent ook dat u geniet van een royale bagagevrijstelling. Wilt u meer of afwijkende bagage meenemen? Dan regelt u dat eenvoudig online via uw boeking.
Van hartige snacks tot aan smakelijke menu’s, uw vlucht naar Paramaribo wordt een culinaire reis op zich. Onze chefs bereiden lichte, gezonde maaltijden met een focus op verse en lokale producten. Waaronder een warme Tasty Blue-maaltijd en heerlijk dessert.
Onderweg geniet u van de laatste films en series om tijdens de reis maximaal te ontspannen. Afhankelijk van uw gekozen vlucht en toestel is er gedurende de hele reis gratis wifi beschikbaar. Hiermee ontvangt en verstuurt u onbeperkt tekstberichten. Wilt u sneller surfen? Dan koopt u bij uw boeking of aan boord eenvoudig een WiFi pass.
Niet alle bezoekers van Suriname hebben een visum nodig, afhankelijk van de nieuwe regelgeving die van kracht is vanaf 1 juli 2022.
Voor reizigers die voor toerisme of familiebezoek naar Suriname gaan, is er goed nieuws: ze kunnen vanaf 1 juli 2022 online een Entry Fee-voucher aanvragen bij VFS Global.
Maar als je niet voor toerisme of familiebezoek gaat, moet je nog steeds een visum aanvragen. Hier zijn de gevallen waarin je een e-visum nodig hebt:
Je kunt jouw e-visum aanvragen via VFS Global door een account aan te maken, alle benodigde gegevens in te vullen, documenten te uploaden en te betalen met Ideal, een creditcard of debetkaart. Binnen 72 uur ontvang je jouw e-visum of e-toeristenkaart per e-mail, die je moet uitprinten en meenemen naar de luchthaven.
Als je van plan bent om langer dan 90 dagen in Suriname te verblijven, ongeacht het doel van jouw bezoek en als je niet van Surinaamse origine bent, moet je een Machtiging tot Kort Verblijf (MKV) aanvragen. In dit geval is een e-visum niet voldoende.
Na het aanvragen van jouw e-visum ontvang je een bevestiging per e-mail met een W-nummer (webnummer van de aanvraag). Let op: je kunt niet alleen met dit W-nummer reizen. Houd er rekening mee dat de klantenservice van VFS Global in Paramaribo buiten de lokale kantoortijden, in het weekend en op feestdagen niet bereikbaar is en dat jouw aanvraag niet door een andere dienst kan worden afgehandeld.
Je kunt contact opnemen met de klantenservice van VFS Global in Paramaribo van maandag tot en met vrijdag van 06:00 tot 18:00 uur lokale tijd. Bel naar +1 929 214 1755 (VS), +31 203 690 855 (Nederland) of +597 473822 (Suriname), of stuur een e-mail naar info.suriname@vfshelpline.com
PSA Document: Wat Betekent Het?
De term “Personen van Surinaamse Afkomst” (PSA) verwijst naar personen met Surinaamse roots. Op 21 januari 2014 werd door de President van de Republiek Suriname de wet ingevoerd die de status van PSA definieert, inclusief de rechten en plichten die hiermee gepaard gaan.
Voordelen van het PSA Document:
Visumvrijheid:
PSA-houders hebben gedurende vijf jaar na uitgifte van het document geen visum nodig om Suriname binnen te komen, hoewel andere reisdocumenten nog steeds vereist zijn.
Verblijf:
Ze mogen maximaal zes maanden aaneengesloten in Suriname verblijven, met de mogelijkheid tot verlenging.
Werk:
PSA-houders mogen zonder werkvergunning werken.
Inschrijving: Na aankomst hebben ze zes maanden de tijd (met een mogelijke verlenging tot twaalf maanden) om zich in te schrijven als ingezetene.
Aanvragen van een PSA Document:
Geïnteresseerden kunnen het PSA-document online aanvragen via het daarvoor bestemde formulier op de website van het Onderdirectoraat Consulaire Zaken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) in Paramaribo. De verwerking duurt doorgaans zes tot acht weken.
Belangrijke Informatie:
Op de website vind je details over wie in aanmerking komt, uitzonderingen, stappen voor de aanvraag, voordelen van het PSA-document, verwerkingstijd, geldigheidsduur, benodigde documenten, verlies van de PSA-status, betalingsinstructies en het aanvraagformulier zelf.
Houders van een PSA-document zijn geen ingezetenen van Suriname, maar hebben wel de mogelijkheid om zich in te schrijven als ze besluiten er te gaan wonen.
Voor het inschrijven als ingezetene zijn specifieke procedures en documenten vereist.
Het PSA-document biedt een nuttige status voor mensen van Surinaamse afkomst, met verschillende voordelen en een duidelijk pad naar eventuele verdere stappen, zoals het verkrijgen van ingezetenschap in Suriname.
Voor Suriname heb je nodig:
De vliegtijd van Schiphol naar Paramaribo in Suriname bedraagt ongeveer 9 uur.
Ja, via KSWL Travel & Events kan je rechtstreekse vluchten boeken naar Suriname.
In Nederland is het in de zomertijd 5 uur later dan in Suriname. En in de wintertijd 4 uur vroeger dan in Nederland
Suriname verwelkomt je met zijn tropische klimaat, waar de thermometer overdag gemakkelijk de 30 graden aantikt en ’s nachts nog steeds voor warmte zorgt. Regen is geen zeldzaamheid, maar eerder een vertrouwd verschijnsel, waardoor het land weelderig groen blijft.
In dit land van overvloedige regens zijn er twee duidelijke seizoenen: een periode van intense regenval van begin december tot begin februari, gevolgd door een kortere droge periode.
Als je de beste tijd wilt kiezen om Suriname te ontdekken, zijn de maanden van de droge periodes ideaal. Van februari tot en met april en van half augustus tot eind november geniet je van stabielere en aangenamere weersomstandigheden.
De nodige vaccinaties zijn verplicht, de plaatselijke GGD of huisarts kan u hierover voorlichten.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Suriname aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
In het zuidelijke deel van Suriname komt malaria voor. Voor een deel van dit gebied raden reizigersartsen aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in dit deel van Suriname. In het kustgebied van Suriname komt sporadisch malaria voor en kun je volstaan met anti-muggenmaatregelen.
AMSTERDAM – PARAMARIBO
Speciale aanbieding – laagste prijs garantie
Vanaf EUR 780,- (inclusief belastingen en taxes)*
De belangrijkste voorwaarden;
Minimum verblijf: 07 nachten
Maximum verblijf: 45 dagen
Wijzigen: toegestaan (strenge voorwaarden)
Annuleringskosten: geen restitutie (100% kosten)
Uiterste betaal/ticketdatum: betaling in termijnen mogelijk.
Vraag naar de voorwaarden.
* boeken en betalen op basis van beschikbaarheid in de laagste boekingsklasses.
Suriname ligt in het noorden van Zuid-Amerika, aan de Atlantische Oceaan. Het westen van Suriname wordt begrensd door Guyana, in het oosten door een Franse kolonie: Frans-Guyana. Het zuiden wordt begrensd door Brazilië. De binnenstad van Paramaribo als hoofdstad van Suriname is bruisend van aard. Groot Paramaribo is uniek om zijn Oudhollandse architectuur, Suriname bestaat uit verschillende landschappen en kenmerkt zich door zijn uitgestrekte tropische regenwouden en de vele rivieren. De rivieren monden in het noorden uit in de Atlantische Oceaan en in het zuiden gaan ze op in het grote Amazone regenwoud.
Waarmee kunnen wij u van dienst zijn